5 правила за купување на автомобил

DFSK F5

Кога ќе појдете да купите автомобил, првото нешто што треба да го направите е да истражите, зар не? Одредете какво возило би сакале, почнувајќи од тоа дали сакате автомобил, миниван или SUV. Дали сакате хибриден или пак електричен автомобил? Хибридниот автомобил има електричен мотор, како и мотор на гориво, што дефинитивно гo прави поекономичен од обичниот автомобил. Електричниот автомобил пак, испушта горивни ќелии – денеска постојат многу нови автобуси кои испуштаат горивни ќелии што исто така ги прави поекономични.

При изборот на автомобил, ќе сакате да размислите за сигурност, изглед, перформанси, товарен простор, а можеби и боја. Навистина, сè зависи од тоа што вам ви е важно и што ви е потребно.

При посета на салонот за автомобили, имајте предвид каков автомобил сакате. Ако не сте конкретни за тоа што сакате, застапникот може да се обиде да ве насочи кон поскапа верзија на автомобилот, па дури и кон сосема поинаков автомобил. Застапниците не секогаш ги имаат на ум вашите најдобри интереси, но сакаат да бидете среќни, па ако останете цврсти, ќе го добиете она што го сакате.

Размислете и дали сакате да изнајмите или купите автомобил, одлука која навистина зависи од тоа колку често планирате да купувате нов автомобил.

Половен автомобил исто така може да биде најдобриот избор за вас, особено ако се земе предвид колку брзо автомобилите се амортизираат. Автомобил што е изнајмен на 6 месеци може да вреди значително помалку од истиот модел од годината кога се наоѓал во салон.

DFSK Macedonia ве советува да се водите по следите 5 правила:

  1. Ако сакате да заштедите пари, купете компактен автомобил. Освен луксузните спортски автомобили, компактните генерално чинат помалку од поголемите модели. Тие исто така трошат помалку гориво, што ќе ви заштеди пари на долг рок. Одлучете се за помал автомобил ако одговара на вашиот животен стил и ако вашето семејство може удобно да се смести внатре. Одличен пример за компактен SUV е нашиот F5 кој е идеален за бизнисмени, мали семејства или парови.
  2. Набавете миниван или SUV со целосна големина што одговара за едно големо семејство. Ако редовно превезувате 4 или повеќе луѓе, а ви треба и многу простор во багажникот, одлучете се за големо возило кое ќе одговара на вашите потреби. Големите SUV автомобили можат да превезуваат до 7 патници како што е случајот кај Glory 580.
  3. Како општо правило, ратата за исплата вашиот автомобил не треба да надминува 15% од вашата месечна плата. Овој процент ви дава простор да ги покриете другите месечни трошоци, како што се кирија или хипотека, храна, сметки и плаќања за осигурување на автомобил.
  4. Размислете за електричен автомобил — покрај нивната долготрајност благодарение на ултра-силната батерија, овие автомобили се и еколошки пријателски незагадувајќи ја околината.
  5. Најдобар начин да откриете дали автомобилот е вистинскиот за вас е да седнете зад воланот. Посетете салон за автомобили за да организирате тест возење, или истиот ден или подоцна. Имајте за цел да го посетите салонот наутро, рано во неделата, за да се осигурате дека ќе го привлечете целосно вниманието на продавачот и ќе избегнете долго чекање или гужва.
Побарајте понуда