9 тајни за одржување на автомобил

DFSK 500 Glory 500

Малата книга на Роберт Сикорски „Вози засекогаш“ нуди непроценливи совети за да го продолжите животниот век на вашиот автомобил уште подолго од планираното. Неговите совети со 5 ѕвездички би можеле да ви заштедат исплата на автомобил во вредност од една година или повеќе!

  1. Колку помазно возите, толку подолго ќе работи вашиот автомобил. Застанувањето и стартувањето, брзото менување на лентата, гребењето, сето тоа води до пократок век на вашиот автомобил. Секако, не можете воопшто да возите без да закочите и да тргнете. Но, вашата цел е да продолжите да се движите непречено во секое време кога можете. Црвеното светло е речиси зелено? Забавете ја брзината и ако е можно, нежно продолжете да се движите додека не се промени светлото.
  2. Помалку мирување на моторот во место значи помалку абење на моторот, вели Сикорски. Ако треба да мирувате подолго од 30 секунди, можете и да го исклучите моторот и да го запалите кога ќе бидете подготвени да се тркалате. Затоа, исклучете го автомобилот ако чекате на паркинзи, чекате другите да се подготват за патување, ако треба да се вратите дома за нешто, итн. И никогаш не ги зголемувајте вртежите на автомобилот додека не се движи.
  3. Ако возите „браник до браник“ , а сообраќајот едвај се движи, паметно е да го исклучите вашиот клима уред. Ова заштедува многу од абење на вашиот автомобил. Моторот така мора да работи прекувремено ако воздухот е вклучен, ако вие често застанувате и го вклучувате.
  4. Веројатно сте слушнале дека е добро да го возите вашиот автомобил периодично по автопат, и тоа е добар совет. Ова му овозможува на вашиот мотор целосно да се загрее и помага да се ослободите од некои наслаги создадени од кратки патувања. 
  5. Ако надвор е под нула степени, обидете се да не го извадите автомобилот на кратки патувања. Сикорски вели дека ова е еден од најлошите можни услови за вашиот автомобил.
  6. Не возете околу паркингот предолго, обидувајќи се да најдете место. Одете напред и паркирајте подалеку.
  7. Избегнувајте ненадејно забрзување освен ако има итна ситуација. Нагазнувањето на педалата може да ве одведе некаде денес, но утре може да завршите со возење во дворот на соседот.
  8. Ако е можно, не го паркирајте автомобилот на угорница. Кога ќе бидете подготвени да го стартувате подоцна, моторот ќе мора да користи дополнителна моќност за да се повлече. Подобро е да се паркирате во удолнина отколку по угорнина.
  9. Возењето по правливи патишта значително ја намалува километражата со гориво, како и го зголемува абењето на моторот.
Побарајте понуда