Одржување на автомобилот за поголема трајност

Малку дополнителна грижа кога станува збор за вашиот автомобил, и ќе се фатите себеси како заштедувате многу пари – не само за поправки, туку и за гориво!

  1. Чувајте го вашиот мотор прилагоден. Неправилно палење свеќичка може да ја намали ефикасноста на горивото до 30 проценти. Ова значи помалку пари во вашиот паричник. Следете ги распоредите за сервисирање наведени во упатството. Заменете ги филтрите и течностите како што е препорачано.
    Знаеме дека ова не секогаш се вклопува во вашиот распоред. Само треба да се натерате да го направите тоа. Ако продавачот наплаќа премногу за “стегнување” на возилото, побарајте второ мислење во локална реномирана продавница за поправка на автомобили. Тие можат да го направат истиот распоред на услуги, обично со поголема заштеда за вас.
    Овие дотерувања не само што го одржуваат вашиот автомобил да вози непречено, туку ќе ви помогнат кога ќе бидете подготвени за ново возило. Непречено возење автомобил значи подобра размена на вредност за вас.
  2. Проверете ги вашите гуми за правилно надувување. Недоволната инфлација во гумите всушност троши гориво. Тоа предизвикува вашиот мотор да работи понапорно за да го турка возилото. Тркалата што се надвор од линијата (како што е потврдено со нерамномерното абење на шарата или влечењето на возилото) го прават моторот да работи и понапорно. Чувајте ги гумите правилно надуени, и ќе заштедите кога ќе наполните.
  3. Возете нежно. Избегнувајте ненадејни забрзувања и непредвидливата рутина за застанување и одење. (Прејдете го лежечкиот полицаец поспоро, ве молам!) Користете темпомат на отворени автопати за да ја одржите брзината што е можно постабилна. Сите овие тајни ќе направат вашиот автомобил да има подолг век.
  4. Избегнувајте “загревање”. Исклучете го моторот додека ги чекате пријателите и семејството. Денешните возила се дизајнирани да се „загреат“ брзо, така што нема потреба да го загревате автомобилот половина час во студените зимски утра.
  5. Чувајте го вашиот клима уред во врвна состојба. Отстранете ги дополнителните предмети од возилото. Помала тежина значи подобра километража. Складирањето на багажот во багажникот наместо на покривот го намалува отпорот на воздухот. Сите овие ситници се собираат. Планирајте ги вашите дневни обврски за да го елиминирате непотребното возење. Обидете се да патувате кога сообраќајот е слаб за да избегнете услови за застанување и тргнување.

DFSK Macedonia е овластен увозник и сервисер на DFSK возила и секогаш е тука да ги покрие сите ваши потреби.

Побарајте понуда