Политика за колачиња

Што се колачиња?

Правила за постапување со„колачиња“
За да функционалностите на нашата веб страна се на високо ниво, користиме технологија позната како “колачиња”.
Колаче (eng. Cookie) е мал податок со мала големина кој веб страната ја сочувува во компјутерот или на мобилниот уред на посетителот. Колачето овозможува веб страната да ги „запомни“ постапките на посетителите од претходните посети. Повеќето пребарувачи дозволуваат користење на колачиња, меѓутоа корисникот во секое време може да ги избрише или во пребарувачот да постави забрана за чување на истите. Најчестите причини за користење на колачиња се: идентификување на посетители, запомнување на специфични кориснички преференци, помагање во внесување на информации што веќе биле внесени за време на претходните посети, собирање податоци за анализа и промотивни кампањи.

Колачињата можат да се класифицираат:

Според времетраењето:

Привремени колачиња – се чувуваат на вашиот компјутер и автоматски се бришат по затварање на пребарувачот. Тие овозможуваат навеб страната да добие привремени информации, како што се коментарите или статусот на кошничката за купување.

Постојани колачиња – остануваат во вашиот пребарувач дури и по затворање на истиот и обично имаат датум на истекување. Тие чуваат информации какви што се корисничкото име и лозинката, што ви овозможува да ја користите функцијата „запамти ме“ при најавување, за да не мора да ги внесувате корисничкото име и лозинката секој пат кога ќе ја посетите веб страната. Ние користиме постојани колачиња за да го олесниме пристапот на регистрираните корисници.

Според изворот од каде доаѓа:

Колачиња од прва страна – доаѓаат од веб страната што сте ја посетиле и можат да бидат привремени или постојани. Тие и овозможуваат на веб страната да ги чува податоци кои се користат кога корисникот повторно ќе ја посети веб страната.
Колачиња од трета страна – има неколку надворешни сервиси кои чуваат ограничени колачиња за корисникот (Facebook, Instagram, Google Analytics и AdWords).

Според целта:

Неопходни колачиња: Тие се клучни за користење на веб страната и без истите страницата ќе ја нема целосната функционалност. Функционалните колачиња може да вклучуваат колачиња кои обезбедуваат услуга која корисникот ја побарал.

Статистички колачиња: Се собираат анонимно, тие не можат да ја следат активноста на корисникот на други веб страни и се користат за следење на однесувањето на корисниците и за мерење на однесувањето на публиката и составување на извештаи за подобрување на веб страната.

Маркетинг колачиња: Служат за персонализирање на понудата, таргетирање и рекламирање: Се користат за прикажување реклами релевантни за корисникот и неговите интереси. Овие колачиња може да се користат и за мерење на ефективноста на кампањата со која корисникот бил во контакт за време на посетата на веб страната.

Кои опции ви се достапни?
Ние ви овозможуваме во било кое време да ги ажурирате поставувањата за колачиња. Истотака, можете во било кое време да ги избришете колачињата.
Во поставките можете да изберете кои колачиња сакате да ги прифатите.

Кои опции ви се достапни?
Во поставките на пребарувачот, како што се Internet Explorer, Safari, Firefox или Chrome, можете да наведете кои колачиња сакате да ги прифатите, а кои да ги одбиете. Каде можете да ги најдете поставките, зависи од типот на пребарувачот. Користете ја опцијата „помош“ во пребарувачот за да ги пронајдете потребните поставки.

Доколку изберете опција дека не сакате да прифаќате одредени колачиња, можеби нема да можете да користите одредени функции на веб страната dfsk.mk.